eHerkenning omgevingsloket online

Als ondernemer krijgt u regelmatig te maken met het aanvragen van een omgevingsvergunning. U heeft een omgevingsvergunning bijvoorbeeld nodig voor een verbouwing of het aanvragen van een verkeersvergunning. Soms moet u als aannemer bijvoorbeeld in verschillende gemeentes een omgevingsvergunning aanvragen. In 2019 is het omgevingsloket online volledig overgestapt op eHerkenning. Ondernemers kunnen nu sneller en eenvoudiger bij verschillende gemeentes in Nederland digitaal een omgevingsvergunning aanvragen.

Online in elke gemeente een omgevingsvergunning aanvragen
Voorheen was u als ondernemer verplicht om naar een omgevingsloket in de desbetreffende gemeente te gaan voor een omgevingsvergunning. Als u bouwprojecten in verschillende gemeentes had lopen, dan moest u een afspraak maken bij verschillende gemeentes. Via omgevingsloket online regelt u ongeacht uw eigen woonplaats in verschillende gemeentes een omgevingsvergunning. U regelt dit eenvoudig online via de website van de gemeente. In de loop van 2019 gaan zelfs alle gemeentes over op een omgevingsvergunning met eHerkenning.

Digitaal een vergunning aanvragen scheelt een hoop papieren
De meeste bestanden voor een vergunningsaanvraag heeft u op uw computer staan. Bij het omgevingsloket moet u de bestanden uitgeprint meenemen. Bij sommige aanvragen was het ook nog eens verplicht om alle originele tekeningen en bouwtekeningen mee te nemen. Dit is gelukkig bij het omgevingsloket online verleden tijd. U heeft veel minder papierwerk bij een vergunningsaanvraag. Via het omgevingsloket kan u online een dossier aanmaken bij de desbetreffende gemeente en uw bestanden uploaden. Dit scheelt u een hoop gedoe bij het uitzoeken van de documenten.

Online de status van uw aanvraag volgen
U kan online eenvoudig de status van uw aanvraag volgen. U hoeft dus niet meer wekelijks naar de gemeente te bellen om te vragen naar de status. Dit geeft u meer controle en overzicht over de lopende aanvragen bij verschillende gemeentes. Als er aanvullende informatie nodig is krijgt u direct een melding en kan u de documenten digitaal aanleveren.

eHerkenning is uw digitale handtekening onder de aanvraag
In ruil voor het gebruiksgemak van het digitale omgevingsloket wordt er gevraagd om in te loggen met eHerkenning. eHerkenning is een bevestiging van uw online identiteit. De gemeente weet hierdoor dat ze zaken doen met de wettelijke vertegenwoordiger van het bedrijf. Doordat u niet zomaar inlogcodes kan aanvragen voor eHerkenning zijn de codes veilig en betrouwbaar. Uw identiteit moet namelijk gevalideerd worden voor u gebruik mag maken van eHerkenning. Hierdoor ligt het risico op fraude een stuk lager, dan bij gewone inlogcodes. Daarbij zijn de inlogcodes persoonsgebonden en mag niet iedereen binnen het bedrijf er gebruik van maken. Dankzij deze veiligheid is het mogelijk om digitaal een omgevingsvergunning aan te vragen.

Gemeentes vragen minimaal betrouwbaarheidsniveau 3
eHerkenning is verkrijgbaar op verschillende betrouwbaarheidsniveaus. De meeste gemeentes vragen minimaal betrouwbaarheidsniveau 3 voor de bevestiging van uw identiteit. Vooral als u een omgevingsvergunning wilt aanvragen willen de gemeentes zekerheid over uw identiteit. Ons advies is om minimaal betrouwbaarheidsniveau 3 aan te vragen. Met dit betrouwbaarheidsniveau kan u bij de meeste aangesloten organisaties inloggen.

Hoe vraagt u eHerkenning aan?
Helaas kan u eHerkenning niet gratis aanvragen via de website van de regering zoals bij DigiD. eHerkenning dient u aan te vragen bij één van de aangesloten leveranciers van eHerkenning. DigiDienst is officieel erkend reseller van eHerkenning. Wij kunnen u helpen bij het aanvragen van inlogcodes voor uw bedrijf. Dit doen we ook nog eens tegen de scherpste prijs op de markt. Via DigiDienst wordt eHerkenning snel geregeld en ook nog eens tegen de laagst mogelijke prijs. Informeer vandaag nog naar de mogelijkheden voor eHerkenning via DigiDienst.